ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

1.Παλαιό Φρούριο

Το οχυρό φιλοξένησε την πόλη της Κέρκυρας, την Κορυφώ, από τον 8ο μ.Χ. αι. μέχρι τον 16ο αι. Άρχισε να κατασκευάζεται από τους Βυζαντινούς αλλά η σημερινή του μορφή οφείλεται στους Ενετούς με κάποιες προσθήκες των Άγγλων. Στον συγκεκριμένο χώρο δεσπόζουν οι δύο εντυπωσιακοί προμαχώνες που φέρουν αντίστοιχα τα ονόματα των Iταλών μηχανικών Martinengo και Savorgnan. Διατηρούνται σε πολύ καλή κατάσταση νεώτερα αγγλικά κτίσματα και προσθήκες, όπως ο ναός του Aγίου Γεωργίου, κτίσμα του 1840, σε ρυθμό βασιλικής με αράβδοτες δωρικές κολόνες. Σήμερα στεγάζει τμήματα του Ιόνιου Πανεπιστήμιου, την έδρα της Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, το Ιστορικό Αρχείο και τη βάση του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου.

 2.Νέο Φρούριο Χτίστηκε το 1576 από τον στρατιωτικό αρχιτέκτονα της Βενετίας Ferrante Vitelli και αποτελεί εξαίρετο δείγμα φρουριακής αρχτεκτονικής. Κατασκευάσθηκε στο Β.Δ. άκρο της πόλης για να προστατεύσει τα περίχωρα και το λιμάνι. Στο φρούριο αυτό κατέληγαν τα τείχη που ανεγέρθηκαν την ίδια περίοδο γύρω από την πόλη, προς την πλευρά της εξοχής και προς τη θάλασσα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένας αμυντικός κλοιός με βασικούς οχυρωματικούς πόλους το Παλαιό και το Νέο Φρούριο. Είναι διαρθρωμένο σε δύο βασικά επίπεδα οχύρωσης όπου στο ανώτερο επίπεδο δεσπόζουν οι Προμαχώνες των 7 Ανέμων (Sette Venti). Κατά τη διάρκεια της περιήγησης ο επισκέπτης ανακαλύπτει ενδιαφέροντα αρχιτεκτονικά στοιχεία όπως στοές και θολωτές διόδους, πολεμίστρες, πυροβολεία και λαξευμένες λατινικές επιγραφές ενσωματωμένες στο τείχος. Η πανοραμική θέα που εκτείνεται προς τη θάλασσα και το ιστορικό κέντρο της πόλης καθιστούν επιβεβλημένη την επίσκεψη στο συγκεκριμένο οχυρό. Ο Δήμος Κερκυραίων, πραγματοποιεί ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις και φιλοξενεί κατά περιόδους εκθέσεις ζωγραφικής, γλυπτικής και φωτογραφίας.

Aνάκτορο Αγίων Mιχαήλ και Γεωργίου

 Έργο νεοκλασικού ρυθμού, χτίστηκε από τον Άγγλο Αρμοστή Sir Thomas Maitland (1814-1824), σε σχέδια του μηχανικού Sir George Whitmore και για την κατασκευή του μεταφέρθηκε πέτρα από την περιοχή της Μάλτας. Καθ’ όλη τη διάρκεια της αγγλικής προστασίας στο νησί, αποτέλεσε επίσημη κατοικία των Αρμοστών. H κύρια είσοδος φέρει σειρά κιόνων δωρικού ρυθμού και περιβάλλεται από κήπο στον οποίο υπάρχει άγαλμα του Άγγλου Αρμοστή Adams.Tο “παλάτι” που κάποτε στέγασε τη βασιλική οικογένεια, ανακαινίσθηκε για να φιλοξενήσει την Eυρωπαϊκή Σύνοδο Kορυφής το 1994. Σήμερα στεγάζει το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης, τη Δημοτική Πινακοθήκη και το Art Café στο οποίο, ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει ένα ελαφρύ γεύμα ή καφέ, στον υπέροχο κήπο των ανακτόρων. 

3.Μουσείο Ασιατικής Τέχνης

Αποτελεί μοναδικό στο είδος του μουσείο, στον Ελλαδικό χώρο. Φιλοξενεί 11.000 αντικείμενα από δωρεές ιδιωτικών συλλογών, προερχόμενα κυρίως από την Άπω Ανατολή και τον ευρύτερο Ινδικό χώρο (Κίνα, Κορέα, Ιαπωνία, Ινδία, Πακιστάν, Ινδοκίνα, Θιβέτ, Νεπάλ). Από τα εκθέματα του Μουσείου ξεχωρίζουν τα κινέζικα πρώιμα λατρευτικά αγγεία από μπρούντζο (1200 - 1027 π.Χ) και η συλλογή ειδωλίων (6ος - 9ος αι.), οι κινέζικες πορσελάνες από τον 14ο έως τον 19ο αι. και οι ζωγραφισμένοι κύλινδροι (12ος - 18ος αι.), τα ιαπωνικής προέλευσης όπλα και τμήματα πανοπλιών Σαμουράι (16ος-18ος αι.), οι μάσκες του θεάτρου «Νο» (1338-1578μ.Χ.), τα ξύλινα αντικείμενα από λάκα καθώς και τα μοναδικά τυπώματα σε ύφασμα και χαρτί (17ος - 19ος αι.). Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η μοναδική ελληνοβουδιστική συλλογή με γλυπτά από την Γκαντάρα του Πακιστάν, που χρονολογείται από το 1ο έως τον 5ο μ.Χ. αι. και αποτυπώνει την ελληνιστική επίδραση, κληρονομιά της παρουσίας του Μ. Αλεξάνδρου στην περιοχή.

4.Αρχαιολογικό Μουσείο

Ιδρύθηκε μεταξύ των ετών 1962-1965 με σκοπό την ανάδειξη των γλυπτών του Ναού της Αρτέμιδος. Στις συλλογές περιλαμβάνονται έργα από τις ανασκαφές της αρχαίας πόλης, από την Κερκυραϊκή Κασσιώπη καθώς και από τις ανασκαφές Θεσπρωτίας. Ένα από τα σημαντικότερα εκθέματα του μουσείου είναι, το αέτωμα της Γοργούς, το οποίο ανακαλύφθηκε το 1911 στην περιοχή των Αγίων Θεοδώρων. Βραΐλα Αρμένη 1, τηλ. 266 10 30 680.

5.Βυζαντινό Μουσείο Αντιβουνιώτισσας

Στεγάζεται στον Ιερό Ναό της Υπεραγίας Θεοτόκου Κυράς Αντιβουνιώτισσας, (μονόχωρη, ξυλόστεγη βασιλική, με εξωνάρθηκα στις τρεις πλευρές), που αποτελεί ένα από τα παλαιότερα (15ος αι.) και πλουσιότερα εκκλησιαστικά μνημεία της Κέρκυρας, αντιπροσωπευτικό της βασιλικής “επτανησιακού τύπου”. Από το 1984 εκτίθεται πλούσια συλλογή φορητών εικόνων και κειμηλίων, με σημαντικά έργα (15ου - 19ου αι.) επώνυμων και ανώνυμων καλλιτεχνών, διατυπώνοντας σε υψηλά αισθητικά επίπεδα τον συγκερασμό της βυζαντινής παράδοσης με τις δυτικές επιρροές. Από τον Τζαφούρη, τον Μιχαήλ Δαμασκηνό και τον Εμμανουήλ Λαμπάρδο μέχρι τον Εμμανουήλ Τζάνε, τον Βίκτωρα και Μιχαήλ Αβράμη, στο Μουσείο Αντιβουνιώτισσας αντιπροσωπεύονται πλήρως πέντε αιώνες θρησκευτικής καλλιτεχνικής έκφρασης. Αρσενίου (Μουράγια), τηλ. 266 10 38 313.

Μουσείο Σολωμού
Το σπίτι που έζησε τα περισσότερα χρόνια της ζωής του (1798 - 1857), ο εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός, λειτουργεί ως Μουσείο. Στον χώρο αυτό φυλάσσεται το γραφείο του ποιητή, ένα μικρό αυτόγραφο και πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Παράλληλα, λειτουργεί πλούσια Σολωμική βιβλιοθήκη, η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων όλες τις παλαιές εκδόσεις του “Ύμνου εις την Ελευθερίαν” και σειρά προσωπογραφιών του ποιητή και των μελών της λεγόμενης Σολωμικής Σχολής. Αρσενίου (Μουράγια), τηλ. 266 10 30 674

4.Μουσείο Χαρτονομισμάτων

Το μοναδικό στην Ελλάδα μουσείο, λειτουργεί από το 1981 στον πρώτο όροφο του κτηρίου της πρώην Ιονικής Τράπεζας (Alpha Bank).Εκτίθεται πλούσια συλλογή χαρτονομισμάτων καθώς και μήτρες εκτύπωσης, δοκίμια, τραπεζικά έγγραφα, σφραγίδες, κλπ. Παράλληλα, αναπαρίσταται με λεπτομέρεια η διαδικασία παραγωγής ενός σύγχρονου χαρτονομίσματος: η χάραξη της μακέτας σε μεταλλικές πλάκες, η κατασκευή του ειδικού χαρτιού, η μέθοδος ενσωμάτωσης του υδατόσημου, η επεξεργασία στα σύγχρονα μηχανήματα εκτύπωσης, η φύλαξη και η διανομή του. Κτήριο της Ιονικής Τράπεζας, πλ. Ηρώων, τηλ. 266 10 41 552

Aναγνωστική Eταιρεία

Iδρύθηκε το 1836, στο πρότυπο της ομώνυμης Εταιρείας της Γενεύης, της οποίας μέλη ήταν ο Kαποδίστριας, ο Kάλβος και άλλοι Επτανήσιοι. Είναι το αρχαιότερο πνευματικό ίδρυμα της νεότερης Ελλάδας και οι ιδρυτές του ήταν απόφοιτοι ιταλικών πανεπιστημίων.Μέλη της, επίσης, υπήρξαν οι Διονύσιος Σολωμός, Λορέντζος Μαβίλης και Ντίνος Θεοτόκης. Κατέχει την ανεκτίμητη Ιονική Βιβλιοθήκη και είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Σωματείων και Ιδρυμάτων «Europa Nostra». Οργανώνει συνέδρια. διαλέξεις, εκθέσεις, σεμινάρια και μουσικές εκδηλώσεις.

Iόνιος Bουλή

Κτίριο νεοκλασικού ρυθμού το οποίο κατασκευάστηκε το 1855 από τον αρχιτέκτονα Iωάννη Xρόνη. Η κύρια είσοδος φέρει μαρμάρινες επιγραφές στα Eλληνικά και στα Αγγλικά που μνημονεύουν το ψήφισμα της Ένωσης με την Eλλάδα.

Iόνιος Aκαδημία

Στον χώρο αυτό το 1824 φιλοξενήθηκε το πρώτο Eλληνικό Πανεπιστήμιο ενώ μετέπειτα στεγάσθηκε η Δημόσια Bιβλιοθήκη. Στις 14 Σεπτεμβρίου 1943 κάηκε από αεροπορική επιδρομή των Γερμανών. Αργότερα ανακαινίστηκε και σήμερα λειτουργεί σαν τμήμα του Iονίου Πανεπιστήμιου.

Παλαιόπολη (Mon Repos)

Το εξαιρετικό άλσος βρίσκεται στην περιοχή που είχε ιδρυθεί η αρχαία πόλη. Οφείλει τη μοναδικότητά του στα αρχαιολογικά ευρήματα και στη θερινή κατοικία Mon Repos που σήμερα φιλοξενεί τμήμα του Αρχαιολογικού Μουσείου. Το Μοn Repos είναι μία έπαυλη νεοκλασικού ρυθμού που χτίστηκε το 1825 σε σχέδια του Sir George Whitmore και χρησίμευσε ως θερινή κατοικία των Άγγλων Αρμοστών και της ελληνικής βασιλικής οικογένειας. Ο σπάνιος κήπος του περιλαμβάνει περίπου 2000 είδη φυτών, προερχόμενα από τις Αγγλικές Μεσογειακές αποικίες (περίπου 2000 είδη φυτών). Εκτός από το Μουσείο του Μον Ρεπό, σημαντικά αξιοθέατα αποτελούν ο δωρικός ναός του Καρδακίου, το σπήλαιο κάτω από το ναό, το Ηραίο( δωρικός ναός του 7ου αι. π.Χ αφιερωμένος στην Ακραία Ήρα), η μεταβυζαντινή εκκλησία του Σωτήρος, το διώροφο οικοδόμημα γοτθικής μορφής (κατοικία Κόλχουαμ), το ερειπωμένο κτίσμα Αγγλοκρατίας, διώροφο κτήριο αποικιακού ρυθμού (αμαξοστάσιο - στρατώνες) και το Μοναστήρι της Αγίας Ευφημίας που είναι το αρχαιότερο γυναικείο μοναστήρι στο νησί και αναφέρεται σε έγγραφο του 1478. Το καλοκαίρι στο άλσος λειτουργεί το θέατρο “Ρένα Βλαχοπούλου”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου